Padron – bevolkingsregister

Registers

In Spanje wonen wel drie tot vier keer zoveel buitenlanders dan er ingeschreven staan in het bevolkingsregister (padron).

Als je in Spanje woont (ook al is dat maar een gedeelte van het jaar) moet je ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente.

Dit bevolkingsregister wordt in Spanje “Padron” genoemd.

Deze bevindt zich meestal in het gemeentehuis of ayuntamiento van de gemeente waar je gaat wonen of verblijven.

Als je bent ingeschreven in het bevolkingsregister krijg je een bewijs van inschrijving mee, het zogenaamde “certificado de empadronamiento”, dat is hetzelfde document wat Spanjaarden ook krijgen dus dat heeft niets te maken met het feit dat je een buitenlander bent.

Dit document kun je nodig hebben als je diensten wilt contracteren en er wordt bijvoorbeeld ook naar gevraagd wanneer je voor een paspoort moet gaan naar de Ambassade .

 

Wat je nodig hebt als je naar jouw Spaanse gemeente gaat:

  • Het ingevulde formulier voor inschrijving welke men verstrekt in het gemeentehuis
  • Een geldig paspoort of geldige identiteitskaart
  • Eventueel een trouwboekje of een ander bewijs van burgerlijke staat
  • Een bewijs van de verblijfplaats zoals rekeningen van water, gas, elektriciteit, telefoon of huur/koopcontract.

Officieel dien je bij een gemeente op het moment van inschrijving een woon/huurcontract en het Spaanse “NIE” nummer te overhandigen.

Daarnaast vragen veel gemeenten een bepaald bedrag voor het bewijs van inschrijving ofwel het “certificado de empadronamiento”.

Belangrijk

Inschrijven is zowel belangrijk als je permanent of definitief in Spanje gaat wonen maar ook als dit niet permanent is maar tijdelijk. Dat geldt dan ook mocht je nog een adres in Nederland/België hebben.

Het inschrijven bij jouw nieuwe Spaanse gemeente wordt sterk aangeraden omdat men zo weet wie er in de gemeente woont. Daarnaast kan de gemeente met een correct aantal inwoners de lokale voorzieningen (waar je ongetwijfeld als inwoner gebruik van gaat maken) zoals dokters, ziekenhuizen, afvalophaaldiensten, plantsoenendiensten, bibliotheek en investeringen beter aanpassen en ontvangt de gemeente vergoedingen van de staat op basis van het ingeschreven aantal inwoners.

Als je pensioen ontvangt van buiten Spanje moet je ieder jaar een bewijs van in leven zijn insturen naar je pensioenfonds. Daarvoor heb je een bewijs van inschrijving in het bevolkingsregister (padron) nodig.

 

Melden

Het komt vaak voor dat buitenlanders die zich eenmaal hebben ingeschreven bij een gemeente zich om de zoveel jaar moeten melden om te controleren of men nog op dezelfde plaats woont of niet. Mocht je verhuizen naar een ander dorp of stad, dan kun je daar opnieuw ingeschreven worden waarna je automatisch bij de oude gemeente wordt uitgeschreven. Ook is het vaak raadzaam om je opnieuw te melden bij de gemeente indien je verhuist binnen dezelfde gemeente zodat jouw gegevens altijd up-to-date zijn.

NIE

Inschrijven bij de gemeente moet niet verward worden met het NIE of “Numéro de Identificación de Extranjeros”. Dit is een uniek nummer voor buitenlanders die in Spanje wonen of verblijven en is vaak essentieel van belang bij zo’n beetje alle administratieve zaken in Spanje. Het NIE is een fiscaal nummer. Het voordeel van het NIE nummer in Spanje is dat dit één nummer is wat voor alles geldt, van belastingzaken tot medische zorg etc.

Vroeger was dit een blauw plastic kaartje met een foto erop, iets wat erg makkelijk was indien men zichzelf moest legitimeren. Dat systeem werd afgeschaft en men kreeg daarvoor in de plaats een groen A4tje zonder foto. Dat is ook weer anders geworden (want dat was erg lastig meenemen natuurlijk) naar een klein kaartje wat in de portefeuille past, groen van kleur maar opnieuw zonder foto. Het voordeel nu is echter wel dat dit niet (zoals het oude blauwe kaartje) om de zoveel jaren vernieuwd hoeft te worden en voor altijd geldt. Je moet het helaas wel zelf plastificeren zodat het niet kapot gaat.

De meeste buitenlanders worden voor het eerst geconfronteerd met het NIE nummer op het moment dat ze een huis willen kopen en een notaris hierom vraagt. Een NIE nummer is verplicht voor alle buitenlanders die langer dan drie maanden in Spanje verblijven. Het aanvragen gebeurt bij de vreemdelingendienst ofwel “oficina de extranjeros”, meestal gelegen in de provinciale hoofdstad. Het is mogelijk om daar een afspraak te maken en je dient altijd zelf te gaan. Mocht er geen “oficina de extranjeros” zijn dan kun je ook naar de “comisaría de policía” gaan ofwel de politie.

U kunt ook begeleiding krijgen bij deze aanvraag via Accountnet.

Vul het onderstaande formulier in en Accountnet neemt binnen 2 werkdagen contact met u op.


 

 

1 thought on “Padron – bevolkingsregister

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.